Dýňový koláč zase trochu jinak, tentokrát po americku

6. října 2018 v 16:48 |  Z liščího talíře
Dýňový koláč můžu snad v každé podobě, ať už se jedná o ten úplně první, který jsem kdy dělala, nebo cheesecake, který jsem zkoušela vloni. A když už nám konečně začal říjen, tak proč nezkusit zase jeden nový, když mi ho Billa tak hezky hodila do očka? ;)



Budete potřebovat 200 g listového těsta (prostě jeden plát), 300 g dýňového pyré (nevážila jsem, prostě jsem kuchla jedno Hokkaidó), 2 lžíce medu (nebo javorového sirupu, který tu chuť doplní autentičtěji), 100 g změklého másla (nebo máslového tuku), 2 vejce, 100 g moučkového cukru (podle mého bohatě postačí méně, a třeba i třtinového) a kůru z poloviny citronu (osobně jsem za to množství kůry snížit a přidat ještě dýňové koření, pokud máte ... hodně dýňového koření, protože to dělá dýňový koláč).

Nejdřív je, stejně jako u cheesecaku, důležité provést transmutaci dýně na pyré (pardon za ten blbý vtip, ale bylo to silnější než já). Dýni si tedy opláchneme, osušíme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na měsíčky, které dáme na plech, lehce zakápneme olejem a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny. Změklou dýni pak rozmixujeme tyčovým mixérem co nejvíc do hladka. Zatímco se bude péct dýně, vymažeme koláčovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou. Listové těsto buď rozválíme nebo rozbalíme (podle toho, jaké máme) a přendáme ho do formy. V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme med nebo javorový sirup, máslo, dýňové pyré, citronovou kůru a dýňové koření. Bílky vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme do směsi. Těsto ve formě propícháme vidličkou a necháme ho deset minut předpéct ve vyhřáté troubě. Poté ho vytáhneme, naneseme na něj připravenou dýňovou směs a pečeme ve středně vyhřáté troubě 40 minut. Necháme vychladnout, můžeme ještě případně dozdobit šlehačkou a pak už se můžeme vesele cpát.




Po dnešních zkušenostech s ochutnáním, kdy se všichni zúčastnění doslova oblizovali až za ušima, můžu jedině doporučit nechat koláč uležet do druhého dne. Náplň se totiž krásně slehne, zvlhne a je krásně krémová, prostě úžasná. *-*. Cukru bohatě stačí poloviční dávka (vyzkoušeno) a dýňovým kořením opravdu doporučuji nešetřit. A vůbec, myslím si, že kdyby se u nás slavilo něco jako Díkůvzdání, s tímhle koláčem, který je právě tím americkým inspirovaný, bych určitě měla úspěch. :>

 


Komentáře

1 Blackie✰ Blackie✰ | E-mail | Web | 6. října 2018 v 20:46 | Reagovat

Provedeme transmutaci ♥ Bože, úžasný tohle bylo nejlepší. Vzhledem k tomu faktu "Don't forget 3rd October"
Měla jsem nostalgickou náladu no. Už jsem viděla fotky myslím že na IG (to je úžasné že tam jsi) a dostala jsem sama chu´t něco udělat :D a to pozor já nepeču a ani nevařím (dokonalý manžel) :D ale celkově s dýní nemám zkušenost :)

2 Lila Lila | Web | 7. října 2018 v 12:44 | Reagovat

Ten vypadá naprosto skvěle. Asi letos vyjedu z nudných kolejí co dělat s dýní a odvážu se. Jsem taky ráda že nedáváš tolik cukru.

3 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 7. října 2018 v 20:57 | Reagovat

[1]: Tak nějak to vyplynulo samo, ani mě to upřímně v tu chvíli nenapadlo. :D

Však nemusíš hned dělat sedmichodový menu, ale zkusit na začátek třeba něco jednoduššího. Hlavní je mít z toho radost. :)

[2]: Většina receptů mi přijde šíleně přeslazená, takže vždycky dávám míň a nikdy mi nepřipadalo, že bych to nějak ošidila. Zkus, je fakt výbornej. :)

4 RoseBonniee ~ RoseBonniee ~ | Web | 16. října 2018 v 12:02 | Reagovat

Priznám sa, ja som ešte nikdy nič z dyne neochutnala :o Veľmi by ma zaujímalo, akú to má chuť :)

5 Aya Aya | Web | 23. října 2018 v 14:21 | Reagovat

THIS IS MY RELIGION FAM! Okay jdu do obchodu pro dýně a jestli tohle tento víkend neochutnám, můj život neprodleně končí. Moc děkuji opět za recept stejně jako k tomu cheescaku, to je prostě něco pro mě! :D ♥

6 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 23. října 2018 v 20:54 | Reagovat

[5]: I'm so delighted! :D Nemáš vůbec za co, snad bude chutnat. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama