Vánoční kuba, ale z pohanky

9. prosince 2017 v 15:40 |  Z liščího talíře
Kroupový kuba patří ke klasickým staročeským vánočním pokrmům, ovšem ne vždycky se (alespoň u nás) najdou doma právě kroupy ... a jak mamka kdysi někde vyčetla, ony se v tomhle případě dají velmi dobře nahradit pohankou, která je zase dobrá pro cévy, vhodná i pro bezlepkáře, a navíc prostě fakt dobrá. :) A upřímně řečeno, právě pohankový kuba se stal mou oblíbenější verzí.


Budete potřebovat 250 g pohanky, 220 g sušených hub (ideální je taková ta lesní všehochuť, co si sami nasbíráte a nasušíte), středně velkou cibuli, tři až čtyři stroužky česneku, dvě lžíce sádla, sušenou majoránku, drcený kmín a sůl. Oficiální varianta je bezmasá, ovšem jakožto masožravá rodina přidáváme ještě na kostičky nakrájené uzené nebo třeba šunku od kosti.

Nejdřív si musíte alespoň na hodinu namočit houby do studené vody, aby vám změkly. Pohanku propláchnete studenou vodou, minutu povaříte v osolené vodě, pak odstavíte a necháte pod pokličkou 20 minut dojít. Na lžíci sádla si do růžova osmahnete nadrobno pokrájenou cibuli, potom k ní přihodíte slité a okapané houby (můžete je případně ještě pokrájet na menší kousky) a ještě 10-15 minut dusíte (my ještě před houbami přidáváme k cibulce již zmíněné maso, aby se taky trochu osmahlo). Potom směs smícháte s uvařenou pohankou a ochutíte majoránkou, kmínem, utřeným česnekem a případně přisolíte. Nakonec už si jenom předehřejete troubu na 180 stupňů, zapékací mísu nebo pekáček lehce vymažete sádlem, směs do něj rovnoměrně rozprostřete a pečete asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne.

 


Komentáře

1 Atheira Atheira | Web | 9. prosince 2017 v 17:07 | Reagovat

Mně ve většině věcí ten pohankovej čuch prostě moc nejede. Ječný kroupy mám naopak ráda, takže bych je asi jen tak za pohanku nevyměnila, ale když s ní někdo nemá problém, je to asi dobrá varianta.

Hele, jen taková technická. Jako fakt nevím, proto se ptám. Je původní verze s masem nebo bez? Jakože s ohledem na tradici, půst a tyhle věci, mám dojem, že bez, ale právě, že ho všude vídám s masem, tak už jsem z toho docela jelen. :D

2 Atheira Atheira | Web | 9. prosince 2017 v 17:10 | Reagovat

Ahaha, už to tam vidím. Ten recept jsem nekoumala, poněvadž ho víceméně znám. :D

3 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 9. prosince 2017 v 18:53 | Reagovat

[1]: Chápu, ona je taková dost specifická ... ale zbožňuju třeba i pohankový soba nudle. :)

4 Atheira Atheira | Web | 9. prosince 2017 v 21:54 | Reagovat

[3]: Ty vole, já četla pohankovýho soba! :DDDDDD

5 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 9. prosince 2017 v 22:00 | Reagovat

[4]: Už jsi jako můj otec, ten jim taky říká nudle ze soba. :DD

6 Lucirä Lucirä | Web | 10. prosince 2017 v 5:47 | Reagovat

Já kubu jedla poprvé teprve loni na Štědrý den. Chutnalo mi to tak moc, že jsem snědla na posezení (při nejmenším) půl takovéhle zapékací mísy.. a sníst tolik krup, no nebylo mi zrovna nejlíp. :-D Ale pohanku miluju, asi ho letos vyzkouším z ní, díky za tip!

7 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 10. prosince 2017 v 10:46 | Reagovat

[6]: Ono je to extrémně žravý, to uznávám, ale sníst polovinu týhle mísy, tak asi umřu. :'D Máš tedy můj obdiv, žes přežila, a jestli budeš zkoušet, tak pak dej určitě vědět, jestli chutnal. :)

8 Atheira Atheira | Web | 10. prosince 2017 v 12:01 | Reagovat

[7]: Ona má trénink, to není poprvý, co se něčeho přežrala tak, že jí to málem položilo. Mi přijde, že nějaký takový zážitek vytáhne ke každýmu třetímu jídlu. Dokonce si vzpomínám, že jednou i ležela bezvládně na podlaze a čekala, až jí ležením na břiše vytráví. :D

Ale! Teď už asi zná míru. Dlouho se nic podobnýho nestalo. :D

9 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 10. prosince 2017 v 12:28 | Reagovat

[8]: Tak prej až letos do tý pohanky. :D

10 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 18. prosince 2017 v 12:48 | Reagovat

Uzené ale ladí právě s těma kroupama!:)

11 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 18. prosince 2017 v 13:23 | Reagovat

[10]: A proč by neladilo i s pohankou? ;)

12 outcry outcry | Web | 18. prosince 2017 v 15:15 | Reagovat

To vůbec neznám :D.. Nikdy jsem o tom neslyšela a popravdě, asi to tedy bude idobré, ale ta pohanka mě moc neláká, no. :)

13 padesatka padesatka | E-mail | Web | 18. prosince 2017 v 18:54 | Reagovat

[8]: To jí jen z toho houpání muselo být děsně blbě...:D

14 little-booktea little-booktea | Web | 18. prosince 2017 v 21:49 | Reagovat

Kubu neděláme, sice je to pravé jídlo co by se mělo jíst na Štědrý den,ale radši salár,rybu s dnešní doby😝

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama