Štóla vhodná i pro diabetiky

21. prosince 2014 v 10:52 |  Z liščího talíře
Slibovala jsem recept na odlehčenou štólu, tak tady je. Mamka ho dostala od kolegyně z práce, pečeme ji podle něj už několik let a zatím každému, kdo ji zkusil, moc chutnala. :)

Budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 5 dkg cukru (my dáváme dva pytlíčky vanilkového), 1 vejce, 185 ml mléka, 2 dkg droždí, čtvrt lžičky skořice, 10 dkg rozinek namočených v rumu, 5 dkg kandovaného ovoce (my ještě kromě tradiční kůry dáváme brusinky), 10 dkg mandlí (lupínky nebo klínky) a 20 dkg změklého másla.

Utřeme vejce, máslo, cukr, mouku a kvásek (který se samozřejmě udělá z toho teplého mléka, droždí a trochy cukru), vypracujeme těsto a necháme hodinu kynout. Poté přimícháme ostatní a necháme další hodinu kynout. Na plech si na pečicí papír uděláme z těsta oválnou placku, kterou dvakrát přeložíme a pečeme na 170 až 180 stupňů asi půl hodiny (ale zkoušejte to špejlí, jestli už je uvnitř pečená). Po vychladnutí štólu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem nebo jiným sladidlem (u nás velmi dobře slouží DiaChrom).


Štólu můžeme ještě zabalit do alobalu a nechat týden uležet, ale z vlastní zkušenosti vím, že se dá konzumovat hned a týden nám nikdy nevydržela. Takže se neženýrujte a klidně si dejte hned. ;)
 


Komentáře

1 Baalberith Baalberith | Web | 22. prosince 2014 v 17:56 | Reagovat

Vypadá to opravdu dobře, pravděpodobně zkusím :3

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama