Domácí jablečná šťáva

11. října 2014 v 13:48 |  Z liščího talíře
Přišla s tím babička, které to zase jednou poradila jedna ze sousedek na zahradě. Je to ideální prostředek na to, když máte přebytek jablek, která nejsou vzhledově nějak moc krásná, strupatá a musí se vykrajovat, a na běžnou konzumaci se hodí leda tak do štrůdlu, kterého by ale člověk taky musel upéct metrák. Není to nijak náročné a upřímně, je to nesrovnatelně lepší než kupovaný jablečný džus, ze kterého alespoň mě vždycky šíleně trnula čelist. :'D

Primárně potřebujeme nějaký větší hrnec, do kterého to všechno budeme dávat. Pak si vybereme nějakých deset jablek, větších nebo menších, aby nám vyšly maximálně do poloviny hrnce. Omytá jablíčka neloupeme, jenom z nich vykrájíme nepěkné části, šťopky a bubák taky patří pryč, ovšem jádřinec necháme, akorát ho zbavíme jadýrek. Takhle připravená jablíčka si nakrájíme na tenčí plátky a dáme do hrnce. Mezi tím si dáme v rychlovarce ohřát 1,5 litru vody a až bude vařicí, zalejeme s ní jablíčka, hrnec přiklopíme a necháme přes noc do druhého dne louhovat. Potom už šťávu jenom přecedíme, stočíme třeba do PETky od minerálky a voila, máme láhev domácí jablečné šťávy, jejíž barva se v závislosti na použitých jablkách pohybuje od medově zlaté až po narůžovělou a která se ani nemusí přislazovat, protože jablka jsou sama o sobě sladká až dost. Šťávu je dobré přechovávat v lednici a do dvou dnů po udělání zkonzumovat, aby nezačala kvasit (proto je dobré vždycky dělat jenom takové množství, aby se spotřebovala).

Zrovna dneska se chystáme samoser, jak se jí u náš říká (z toho asi odvodíte, že šťáva má skutečně pročišťující účinky), dělat a asi do něj zkusíme přihodit kousíček skořice a trochu hřebíčku, aby byla v chuti zase jednou trochu změna. :3

 


Anketa

Co byste tu rádi viděli?

Obrázky 5.3% (28)
Povídky 10.2% (54)
Názory, ostatní texty 24.6% (130)
Víc anime 6.6% (35)
Něco jiného (napište do komentů) 3.6% (19)
Je to fajn tak jak to je teď 49.7% (263)

Komentáře

1 Death the Horo/Cheko-chan Death the Horo/Cheko-chan | E-mail | Web | 11. října 2014 v 18:58 | Reagovat

A Láďa Hruška se může jít zahrabat :D Vypadá to dobře a není to složité, do toho bych šla. Mám ráda cokoliv s příchutí jablek :3

2 Hanyuu Hanyuu | Web | 12. října 2014 v 13:43 | Reagovat

Náhodou, zkvašený ovoce je nej. Hlavně v batohu. To tam potom zavání, jak kdybych byla alkoholik. :D

Jo a jestli tě to teď napadlo, tak fakt jsem strašný prase. :D

3 Saki Saki | E-mail | Web | 12. října 2014 v 14:19 | Reagovat

Woah, tak jablková šťava, musím priznať, že ja obľubujem výhradne pomarančovú, ale možno by to chcelo malú zmenu, nech neostávam stále len pri starom, takže určite vyskúšam *-*
A inak som rada, že tu so mnou niekto zdieľa pocity ohľadom druhej série psycho-pass, haha xD

4 Michi Michi | Web | 12. října 2014 v 15:04 | Reagovat

Válí se mi tu hromada nezužitkovatelných jablek, asi se do toho dám :D Opravdu se mi totiž nechce dělat závin, štrůdl, ani podobná hovadina :D

5 Kelly Kelly | E-mail | Web | 12. října 2014 v 15:14 | Reagovat

Mhm, akorát nám dneska babička s dědou přivezli jablka, takže to jdu asi vyzkoušet!

6 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 12. října 2014 v 19:26 | Reagovat

[1]: Budu dělat, že jsem zmínku o tom zlém pánovi neviděla. >:D

[2]: Jo, jsi prase. :D

[3]: Já byla hrozně unešená už z první řady a vzhledem k tomu, že je to podle mě jedno z nejlepších novějších anime, jsem opravdu ráda, že si drží standard. :3

[4]:[5]: Zkuste, zkuste, je to mňamka. :)

7 Tabitha ren Moore Tabitha ren Moore | Web | 13. října 2014 v 15:39 | Reagovat

Ha, konečně aspoň vím, co s tím kilem jablek, co mi pátek co pátek babička nacpe :D

8 Hanyuu Hanyuu | Web | 13. října 2014 v 16:03 | Reagovat

[6]:Když já prostě občas zapomenu, že to ovoce v té tašce je. Minulý týden mi tam zůstalo hroznové víno. :'D

9 Wye Wye | E-mail | Web | 14. října 2014 v 15:46 | Reagovat

To vypadá dost dobře, myslím, že to zkusím mamce navrhnout, přebytek jablek míváme celkem často :D

10 Yominis Yominis | E-mail | Web | 31. října 2014 v 0:14 | Reagovat

Vypadá dobře. Možná ji taky zkusím. :-)
My většinou ze zbytkových jablek děláme křížaly. Na zimu není nic lepšího ;-)

11 Karfigolka Karfigolka | E-mail | Web | 23. srpna 2016 v 15:36 | Reagovat

Domácí šťávy jsou nej. Nevíte, jak si vyrobit karobový sirup s čokoládou? https://www.bioaromakosmetika.cz/karobove-dobroty/kretsky-karobovy-sirup-s-cokoladou

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama